Светски ден на хемофилијата

Поддржан од страна на Светската федерација на хемофилија (WFH), Светскиот ден за подигнување на свеста за хемофилијата првпат беше формиран во 1989 година, а датумот 17-ти април беше избран во чест на Френк Шнабел основачот на WFH, чиј роденден паѓа на истиот датум.

Хемофилијата е состојба во која крварењето е продолжено. Хемофилија е присутна уште од раѓање и се наследува, но не се пренесува на други. Во некои ретки случаи, хемофилија може да се развие подоцна во животот (обично влијае на луѓето над 50 годишна возраст).

Инциденцата на хемофилија е многу ниска. Статистичките податоци за појава на хемофилија сепак се разликуваат, се проценува дека во САД се раѓа 1 случај на секои 5.000 до 10.000 луѓе.

Кога едно лице без хемофилија крвари, нормалното ниво на факторот на коагулација, протеин во крвта, предизвикува згрутчување на крвта и го спречува крварењето. Хемофиличарите (лица со хемофилија) имаат понизок фактор на коагулација на крвта и крварењето продолжува за многу подолг временски период.

Ако не се лекува, тешките случаи на хемофилија може да доведат до прерана смрт. Сепак, постојат успешни опции за третман, и доколку успеат, луѓето со хемофилија во голема мера под влијание на оваа состојба живеат целосен и здрав живот. Третманите за хемофилија вклучуваат инјектирање на исчезнатиот фактор на коагулација во крвотокот.

За жал, постојат многу луѓе во светот, кои добиваат лош третман или се без третман за хемофилија и сродните нарушувања на крварењето. Според податоците на Светската федерација на хемофилија, околу 1 лице на секои 1000 лица има неправилно крварење; многумина не се лекуваат. Целта на Светскиот ден на хемофилија е да се подигне свеста за хемофилија и да се зголеми достапноста на третманите за оваа состојба во целиот свет.

WebOhrid