Бугарскиот амбасадор во Тирана, во единствената македонска општина – Пустец, ветувал компјутери и барал изучување на бугарскиот јазик

Македонската заедница во Албанија, изминатите години, се соочува со растечки тренд и континуирани напори на бугарските власти да го асимилираат

повеќе...

Потврдено присуство на коронавирусот кај еден македонски државјанин на брод во Јапонија

Согласно најновите информации добиени од јапонските надлежни органи, Министерството за надворешни работи информира дека дојде до промена во однос на

повеќе...

Смртни закани за градоначалничката на општината Вотлси во Мелбурн, Емилија Лиса Стерјова, етничка Македонка

Од Скопје до Мелбурн постанува тешко да си Македонец: Смртни закани за градоначалничката на општината Вотлси во Мелбурн, Емилија Лиса

повеќе...

Етничките Македонци од Голо Брдо и Мала Преспа, организирано и координирано собираат помош за настраданите од земјотресот во Драч и Туман

Етничките Македонци во соседна Албанија, меѓу првите, се организираа во собирањето материјална и финансиска помош, за настраданите од разурнувачкиот земјотрес,

повеќе...

Европската награда „Лукс“ за македонскиот филм „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“

Македонскиот филм „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска, ја освои 13. филмска награда „Лукс“ на Европскиот парламент.

повеќе...

Тим за спасување од Македонија помага при извлекување на повредени и расчистување на урнатини во Албанија

Тимот за спасување од урнатини на Дирекцијата за заштита и спасување придружуван од двајца припадници на МВР со куче трагач

повеќе...