Одбележување на Светскиот ден на уметноста

Во Музејот на град Скопје, вечерва во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „Св. Наум како ликовен сон“ од австрискиот уметник Бернхард  Холеман …

Древниот манастир Свети Наум од крајот на деветиот век е место каде што со векови се таложеле културни наслојки и се вкрстувале цивилизации и култури.
Токму овој манастир бил и  инспирација за ликовниот уметник Бернхард Холеман кој неколку години во летните месеци престојувал во манастирските конаци. Неговите дела создадени за тоа време и на тој простор  се  културно –цивилизациски континуитет,  со несомнен  придонес  во градењето на европската ризница на културни вредности.
Изложбата е во рамките на одбележувањето на Светскиот ден на уметноста, 15-ти април, денот кога е роден големиот гениј на италјанската и европската ренесанса Леонардо да Винчи.