Средба на премиерот Заев со финскиот амбасадор Лахдевирта

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, се сретна со Кимо Лахдевирта, амбасадор на Република Финска, за Република Северна Македонија. 

На средбата е констатирано дека нашата држава бележи прогрес во повеќе области, како што е решавањето на билатералните прашања со соседите, посебно преку постигнатиот Договор од Преспа, како и стабилизацијата на политичката клима во државата, што е важно за инвеститорите и економијата. Посочено е дека има видлив прогрес и во делот на владеењето на правото. Заеднички е ставот дека владеењето на правото и борбата против корупцијата се важни како за нашата држава, така и за Европската унија. 

На состанокот е изразена поддршка од Република Финска за интеграциите на нашата држава и за добивањето датум за почеток на преговорите со ЕУ во октомври. Споделени се ставовите дека за ЕУ се важни единството и кохезијата, како и продолжување на политиките на проширување кон земјите кандидатки, коишто ги почитуваат и применуваат европските вредности, за што и се заложува Република Финска, како земја претседавач со Советот на ЕУ. 

„Затворивме чувствителни билатерални прашања и отворивме пријателства со сите соседи, а работиме и дома на реформите во соработка со опозицијата, за сите важни прашања, како што е правосудството. Посветени сме на зајакнување на капацитетите на институциите и тоа почнува да ги дава резултатите во делот на правдата, еднаквоста пред законите, борбата против корупцијата, растот на економијата. Цениме дека е можно во декември да се заокружат НАТО интеграциите и да станеме полноправна членка на Алијансата, а во октомври очекуваме и историски исчекор во ЕУ интеграциите преку добивање датум за почеток на преговорите. Тоа ќе биде мотивација и за Република Северна Македонија и за целиот регион – дека кога се водат храбри и искрени политики на решенија, доаѓаат и резултатите”, рече премиерот Заев. 

На средбата е заклучено дека Република Северна Македонија и Република Финска се пријателски земји пред коишто има бројни можности за зголемување на соработката, посебно во делот на економијата и образованието. Разговарано е за искуствата од Финска што се применливи за образованието во нашата земја, како и за можностите за размена на искуства на експертско ниво за области значајни за квалитетот на живот на граѓаните.