ЗНМ и СЕММ најостро го осудуваат директното кршење на изборниот молк

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) најостро ги осудуваат случаите на

повеќе...

Заканите и “дообјаснувањето” на Атанас Кировски: Медиумот е приватен, само по КАПИТАЛОТ, се друго е општествен ресурс и национална своина

Медиумот, особено телевизијата, е многу опасна играчка, ако падне да биде раководен од погрешни раце. Медиумот не трпи нарцисоидност, не

повеќе...

Меѓународен ден на слободата на медиумите: Најголема закана се дезинформациите околу Ковид-19 пандемијата

Меѓународен ден на слободата на медиумите: Најголема закана се дезинформациите околу Ковид-19 пандемијата „Слободниот печат е оној каде што е

повеќе...

Репортери без граници: Бавен напредок, закочени реформи, светла точка регистарот на ЗНМ и СЕММ

Денеска беше објавен овогодинешниот индекс на Репортери без граници кој ја мери слободата на медиумите во државите низ светот. Оваа година, Северна

повеќе...

Слободата на изразување мора да биде гарантирана и во време на вонредна состојба

Со продолжувањето на вонредната состојба во земјава, ЗНМ смета дека мора да се најде начин за подобра комуникација и транспарентност

повеќе...

ИПА-регион Охрид: Заштитни маски и благодарност за професионалноста на новинарите

Интернационалната полициска асоцијација, за регионот Охрид, на новинарите и медиумските работници, кои се членови на Регионалното здружение на ЗНМ, од

повеќе...

Основана е Балканска мрежа за борба против дезинформации која се залага за прекугранична соработка

Девет организации од пет држави на Балканот  (Северна Македонија, Албанија, Грција, Косово и Србија) денеска го одбележаа 2 април, Меѓународниот ден

повеќе...