Светите Петнаесет Тиверополски свештеномаченици

Светите Петнаесет Тиверополски свештеномаченици Во времето на владеењето на царот Јулијан Отстапник, кога христијаните биле прогонувани, Тимотеј, Комасиј, Евсевиј и

повеќе...

Светата великомаченичка Екатерина и Светиот великомаченик Меркуриј

Денес е празник посветен на Светата великомаченичка Екатерина и Светиот великомаченик Меркуриј. Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По

повеќе...

Воведение на Пресвета Богородица

Денес се слави празникот посветен на Воведение на Пресвета Богородица-Пречиста. Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините

повеќе...

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски

Денес е празник посветен на Светиот Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски. Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од

повеќе...

Светиот апостол Филип, свети Григориј Палама, светиот цар Јустинијан (Божикни поклади)

Светиот апостол Филип Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо,

повеќе...