24/07/2024
Македонија

Брифинг во Владата со главните уредници и уредници на медиумите за најновите мерки за спречување на ширењето на корона вирусот

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски, заменичката претседателка во Владата задолжена за економските ресори, Мила Царовска, министерот за здравство, д-р Венко Филипче, министерот за образование и наука, Арбер Адеми, заменик министерот за труд и социјална политика, Ѓонул Бајрактар, и министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, денеска одржаа брифинг со триесеттина главни уредници и уредници на медиуми и непосредно ги презентираа заклучоците на Владата на Северна Македонија од денешната, 15-тата редовна седница, за преземање дополнителни и заострени мерки и активности за превенција од ширење на корона вирусот по согласно информацијата на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи и на препораките на Комисијата за заразни болести на Министерството за здравство.

Главните уредници и уредниците на медиумите на брифингот покажаа значаен интерес за одлуките на Владата и поставија голем број прашања поврзани со мерките и со проекциите за можен развој на ситуацијата со корона вирусот во земјата.

Премиерот Оливер Спасовски, во свое име, и во име на Владата на Северна Македонија им се заблагодари на сите медиуми за досегашната соработка во известувањето на јавноста за ова прашање.

Тој апелираше новинарите и понатаму да останат во постојана комуникација со официјалните извори за комуникација како што се Министерството за здравство и Владата на Република Северна Македонија за сите мерки што ќе следуваат, како и за сите информации и развои на ситуацијата, во име на јавниот интерес и на интересот на граѓаните.