28/02/2024
Македонија

Средба на премиерот Заев со шведската амбасадорка Форсгрен Бенгтсон

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, се сретна со Кристин Форсгрен Бенгтсон, амбасадорка на Кралството Шведска во нашата држава.

На средбата е предадено писмо од шведскиот премиер Стефан Лофен до премиерот Зоран Заев, со честитки за неговото повторно именување на премиерската позиција и во кое што е реафирмирана поддршката од Владата на Шведска на европските интеграции на Република Северна Македонија, како и определеноста за унапредување на билатералната соработка помеѓу двете држави.

Премиерот Заев упати благодарност до премиерот Лофен, амбасадорката Форсгрен Бенгтсон и до Кралството Шведска за искреното пријателство и за важната поддршка во сите демократски процеси на нашата држава, како и во реализацијата на евроатлантските цели.

На состанокот е констатирано дека продолжуваат напорите и на оваа Влада за развој на нашата земја, преку имплементацијата на важните реформи за граѓаните и државата, при што е нагласена важноста на борбата против криминалот и еднаквоста меѓу граѓаните.

„Формиравме стабилна Влада, којашто е целосно посветена да обезбеди функционално владеење на правото и развој на економијата. Успешно го развиваме концептот „Едно општество за сите“, што овозможува еднакви права и одговорности на сите граѓани. Определени сме и кон соработка со опозицијата за клучните прашања за граѓаните и државата. Продолжуваме да ги унапредуваме и односите со нашите соседи, Република Грција и Република Бугарија, коишто се меѓу нашите први лобисти, како во НАТО, така сега и на патот кон ЕУ. Тоа го покажа и мојата посета на Атина каде беа потврдени заедничкото пријателство и намерите за натамошно унапредување на соработката. Нема нерешливи прашања, ако има искрена политичка волја и очекуваме добрососедската соработка да придонесе кон посилен економски развој, што го очекуваат граѓаните од раководствата на нашите држави. Нашите стратешки определби се НАТО и ЕУ и ќе продолжиме да даваме аргументи за тоа, преку европски начин на однесување и делување“, рече премиерот Заев.

Претседателот на Владата, Заев, се заблагодари за поддршката од ЕУ и од Кралството Шведска за време на здравствената криза. На состанокот беа споделени искуства за справувањето со КОВИД-19 кризата, при што беше констатирано дека секојдневниот живот на граѓаните, образовниот процес, работниот процес, треба да продолжат низ одговорно однесување од секого, со доследно почитувањето на препораките од здравствените власти.

На средбата е разговарано и за конкретни чекори во развојот на билатералната соработка помеѓу Република Северна Македонија и Кралството Шведска.