Центар за јавно здравје Охрид: Состојба со COVID-19 (од 12 до 18 септември)

Во интерес на информирање на населението кое живее на подрачјето на општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, Центар за јавно здравје Охрид објавува податоци, информации и препораки поврзани со епидемијата од вирусот COVID-19, за период од последната седмица на територијата на горенаведените општини.

За период од 12 до 18 септември 2020 г.

Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 116 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа и анализирани се во лабораториите на Институтот за јавно здравје Скопје

Од вкупно земените материјали, 52 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај), а 64 материјали зе земени при тестирањето со упат од матичен лекар-МОЈ ТЕРМИН

Од вкупно тестираните лица во сите лаборатории во овој период, лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 47 лица и тоа кај 15 лица од општина Охрид, кај 24 лица од општина Струга и кај 8 лица од општина Дебар.

Во овој период оздравени се 21 лице од Охрид, 10 лица од Струга и 2 лицa од Дебар.

Во овој период починати се 7 лица и тоа 3 од општина Охрид, 5 од општина Струга.

Активни случаи во Охрид се 48, во Струга 64, а во Дебар 40.

Од почетокот на епидемијата до 18 септември 2020:

-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 1315 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои кај 401 лица во општина Охрид и Дебрца, 639 лице во општина Струга и Вевчани и 275 лица во општина Дебар и Центар Жупа.

-оздравени пациенти од Охрид се 335, од Струга се 518, а од Дебар и Центар Жупа се 222 пациенти

-од општина Охрид и Дебрца има 18 починати пациенти, од општина Струга се починати 57, а од Дебар и Центар Жупа се починати 13 лица

Дозволете да потсетиме дека коронавирусот е сеуште меѓу нас и во локална трансмисија циркулира со несмален интензитет.

Коронавирусот го пренесуваат луѓето кои не се придржуваат кон мерките и препораките за заштита од COVID-19.

Во овој момент, единствен начин да се спречи инфекцијата и ширењето на вирусот е строго придржување и примена на превентивните мерки за заштита од COVID-19:

– ПРАВИЛНО УПОТРЕБА НА ЗАШТИТНА МАСКА

– ОДРЖУВАЊЕ НА СОЦИЈАЛНА-ФИЗИЧКА ДИСТАНЦА НА РАСТОЈАНИЕ НЕ ПОМАЛО ОД 2 м.

– ИЗБЕГНУВАЊЕ НА ЈАВНИ СОБИРИ И ГРУПИРАЊА

– ЧЕСТО МИЕЊЕ/ДЕЗИНФЕКЦИЈА НА РАЦЕТЕ

Однесувајте се одговорно!