Локални избори 2021 – официјални резултати Охрид

Во Охрид од вкупно 52.477 број на избирачи во избирачкиот список на 89 избирачки места, вкупно гласале 29.628 граѓани, односно излезноста беше 56,46%.

 

За Градоначалник вкупно гласале 29.628 лица, од кои 28.216 се важечки, додека пак 1.412 се неважечки ливчиња.

 

Резултати за Градоначалник на општина Охрид (прв круг):

 

14.380 (48,54%) – Кирил Пецаков – ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Обнова на Македонија“

12.460 (42,05%) – Константин Георгиески – СДСМ и Коалицијата „Најдоброто за мојата општина“

1,376 (4,64%) – Гоце Цветковски – ТМРО

 

За советници вкупно гласале 29.629 лица, од кои 28.432 се важечки, додека пак 1.197 се неважечки ливчиња.

 

Резултати за советници во општина Охрид:

 

10.693 (36,09%) – ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Обнова на Македонија“

8,731 (29,47%) – СДСМ и Коалицијата „Најдоброто за мојата општина“

2,349 (7,93%) – ДУИ (Демократска унија за интеграција)

1,979 (6,68%) – Група избирачи (Димитар Велјаноски)

1,628 (5,49%) – Левица

1,407 (4,75%) – Група избирачи (Антонио Наумоски)

631 (2,13%) – ЛДП / ДОМ

339 (1,14%) – Група избирачи (Стевче Стевоски)

279 (0.94%) – БЕСА (Движење БЕСА)

207 (0,70%) – ЕМ (Единствена Македонија)

189 (0,64%) – ТМРО (Трајно македонско радикално обединување)