Нови повисоки цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе одлука за зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во прoсек за 1,05% во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно одлуката од 22.06.2020 година.

Одлуката следува како резултат на зголемување на референтните цени на сите нафтените деривати на светскиот пазар во изминатиот седумдневен период и тоа кај бензинот во просек за 2,574%, кај дизелот зголемувањето е во просек за 1,568%, кај екстра лесното масло зголемувањето е во просек за 1,881% и кај мазутот зголемување e во просек за 2,459%.

Во истиот период курсот на денарот во однос на доларот е повисок за 0,175%.

Од вечерва на полноќ малопродажните цени на ЕУРОСУПЕР БС-95, ЕУРОСУПЕР БС-98, ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 0,50 денар/литар и со тоа малопродажните цени ќе бидат следните: ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе изнесува 61,00 ден/лит, ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 63,00 ден/лит, ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе изнесува 52,50 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) од вечерва на полноќ ќе изнесува 52,00 ден/лит.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува за 0,428 ден/кг и ќе изнесува 25,824 ден/кг.

Од 30.06.2020 година максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС-95 61,00 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС-98 63,00 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 52,50 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 52,00 (денари/литар)
Мазут М-1 НС 25,824 (денари/килограм)

Ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 30.06.2020 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.