Нови повисоки цени на нафтените деривати

Според најновата Одлука на Регулаторната комисија за енергетика на Македонија, од вечерва по полноќ малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 1,20%.

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95, не се променува, односно останува на исто ниво како што била утвдена со Одлуката од 19.02.2018 година, и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 65,50 ден/лит.

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемува за 0,50 ден/лит во однос на цената утврдена со Одлуката од 19.02.2018 година, и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 67,50 ден/лит.

Малопродажните цени на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 1,00 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 19.02.2018 година, и со тоа малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 58,00 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 46,50 ден/лит.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува за 0,253 ден/кг во однос на цената утврдена со Одлуката од 19.02.2018 година и со тоа цената на М-1 НС изнесува 28,109 ден/кг.