Општина Дебрца продолжува да инвестира во образованието

Заврши уште една учебна година во основното образование.

„Накратко, сумираме што имплементиравме како локална самоуправа за нашите ученици:

 • за првпат воведовме ужинка за сите ученици, за што од буџетот издвоивме околу 1.300.000 денари,
 • со поддршка на фондацијата “ Капинков ” обезбедивме училишен прибор за првачињата,
 • обезбедивме превоз за еднодневните ученички екскурзии и за други наставни активности,
 • обезбедивме надгледни средства за училиштето, вредност 100.000 денари,
 • обезбедивме финансиска поддршка за талентираните ученици за учество на регионални и државни натпревари,
 • за првпат доделивме парични награди за Првенец и ученици на генерацијата, вредност 30.000 денари,
 • градоначалникот на општината беше генерален покровител на Училишниот атлетски крос,
 • финансиски го помогнавме оддржувањето на отворените фудбалски школи,
 • го плативме осигурувањето за сите ученици,
 • обезбедивме средношколски и студентски стипендии.

И додека учениците се на заслужениот летен распуст ќе работиме на подобрување на условите во основното образование:

 • инсталирање на централно греење во основните училишта во село Мешеишта и село Требеништа,
 • замена на котелот за греење во училиштето во село Лешани.

Ученици, среќен распуст, се гледаме во Септември.“ – информираат од Општина Дебрца.