Премиерот Заев прими писмо од унгарскиот премиер Орбан

До Кабинетот на Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, пристигна писмо со честитки по повод договорот за македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство меѓу двете земји од Претседателот на Владата на Унгарија Виктор Орбан.

Во писмото, кое премиерот на Унгарија Орбан го потпишува и во име на Вишеградската Четворка, го поздравува решението што двете земји, Република Македонија и Република Грција, го најдоа во врска со прашањето за името.

Премиерот Орбан исто така истакнува дека „Унгарската Влада постојано, преку сите форуми се залага за забрзување на евроатлантската интеграција на целиот регион на Западен Балкан, така и за Република Македонија“, и додава дека Унгарија го поддржа усвојувањето на резолуцијата на Европската Унија со која се овозможува започнување на преговорите за членство на Република Македонија во ЕУ.

Во писмото испратено до Претседателот на Владата Зоран Заев, премиерот Орбан нагласува дека Унгарија ја поддржува поканата за членство што нашата земја ја доби од НАТО на 11 јули.