23/07/2024
Охрид

Програма за „Прличеви Беседи“ 2021

 „ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ “

 

Програма:

 

05.02.2021 година (петок)

 

09.45 часот

  •  “Денови на Прличев”- Патронен празник на ООУ „Григор Прличев“;

Место:  OОУ “Григор Прличев”

  

10.00 часот

  • Полагање ловоров венец пред бистата на Григор Прличев;

 Mесто:  ООУ„Григор Прличев“ ( училиштен двор)

10.45 часот

  • Панихида и полагање свежо цвеќе  на гробот на Григор Прличев;

Место: Гроб на Григор Прличев

 

 11.30 часот

  •  Полагање ловоров венец и свежо цвеќе пред спомен-бистата на Прличев;
  •  Доделување награди на првонаградените ученици на распишаниот литературен конкурс по повод Патрониот празник  на ООУ „Григор Прличев“;
  •  Беседа за Григор Прличев – Мерсиха Исмајловска (член на ДПМ);

 Место:  Спомен-биста на Григор Прличев пред НУ Библиотека „Григор Прличев“

 

 11.45 часот

  • Изложба на ликовни дела од колекцијата на НУЦК „Григор Прличев“;

Место:  НУЦК “Григор Прличев” (изложбен салон)

 

 12.00 часот

  • СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НА НАГРАДЕНАТА ПОЕМА ЗА 2020 ГОДИНА;

Место НУЦК “Григор Прличев “ (мала сцена)

 

 13.00 часот

  •  ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА„За Прличев и неговиот XIX век “ од д-р Вера Стојчевска-Антиќ;
  • Промотор: проф.д-р Димитар Пандев;Приредувачм-р Милчо Јованоски;
  • Издавач: Министерство за култура, Општина Охрид и НУ Библиотека „Григор Прличев“;

Место НУЦК “Григор Прличев “ (мала сцена)

Организатори:

 Општина Охрид,
НУ Центар за култура„ Григор Прличев“,
НУ Библиотека „Григор Прличев“,
ООУ„ Григор Прличев“, и
Друштво на писатели на Македонија

 

*Настаните ќе бидат организирани согласно здравствените протоколи