Распоред на богослужби за Божиќните и Богојавленските празници во Охрид

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА БОЖИКНИТЕ И БОГОЈАВЛЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ ВО ОХРИД ОД 05.01.2018 ДО 20.01.2018 ГОДИНА

05.јануари,2018 г. – СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ – (ПЕТОК)
– света архиерејска златоустова литургија во манастирот „Свети Наум Охридски“ со почеток во 08:45 часот.

06.јануари,2018 г. – БАДНИК – КОЛЕДЕ – (САБОТА)
– света златоустова литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:30 часот

07. јануари,2018 г. – РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО БОЖИК (НЕДЕЛА)
– света архиерејска василиева литургија во црквата „Св.Георги“ – Охрид со почеток во 08:45 часот.
– света василиева литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:30 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ ќе има богослужба.

08.јануари,2018 г.–СОБОР НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА–(II ДЕН БОЖИК – (ПОНЕДЕЛНИК)
– света архиерејска златоустова литургија во црквата „Света Богородица “-Челница – Охрид, со почеток во 08:45 часот.
– света литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:30 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ нема да има богослужба тој ден.

09.јануари,2018 г.–СВЕТИ СТЕФАН (III ДЕН БОЖИК) – (ВТОРНИК)
-света архиерејска златоустова литургија во црквата „Св.Георги“ – Струга
– света литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:30 часот.
– света литургија во манастирот „Свети Стефан“ – Охрид со почеток во 08:30 часот.
-света литургија за Варош во црквата „Св.врачи Козма и Дамјан“ со почеток во 08:30 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ нема да има богослужба тој ден.

14.јануари,2018г.-ОБРЕЗАНИЕ ГОСПОДОВО И СВ.ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ–(ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА – ВАСИЛИЦА –(НЕДЕЛА)

– света василиева литургија во сите парохиски цркви во Охрид, со почеток во 08:30 часот, и во манастирот – „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ – Плаошник.

18.јануари,2018 г.– ВОДОКРСТ – (ЧЕТВРТОК)
– света василиева литургија во сите парохиски цркви во Охрид, со почеток во 07:00 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“света василиева литургија со почеток во 08:00 часот.

19.јануари,2018 г.– БОГОЈАВЛЕНИЕ – ВОДИЦИ – (ПЕТОК)

– света архиерејска златоустова литургија во црквата „Успение на Пресвета Богородица“- Каменско со почеток во 08:00 часот.
– света златоустова литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:00 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ нема да има богослужба тој ден.
– во 09:45 часот поаѓање на литијата кон градското пристаниште
– во 10:00 часот на градското пристаниште ќе се изврши голем Богојавленски водосвет.
– во 12:00 часот групно крштевање на „Сараиште“.

20.јануари,2018г.–СОБОР НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ (САБОТА)
– света архиерејска златоустова литургија во црквата „Св.Јован Богослов“ – Канео, со почеток во 08:45 часот.
– света златоустова литургија во сите парохиски цркви во Охрид со почеток во 08:30 часот.
– во Плаошкиот манастир „Св.Климент и Св.Пантелејмон“ нема да има богослужба тој ден.