Руските актери од Караганда ќе ја изведат „Сон на летната ноќ“ на „Охридско лето“

Драмската програма на фестивалот „Охридско лето“ продолжува вечерва со театарската претстава „Сон на летната ноќ“ од Вилијам Шекспир, во режија на американскиот театарски режисер Џон Блондел, а во изведба на актерите од Рускиот драмски  театар  од Караганда, Казахстан.

Претставата ќе се одигра на сцената „Долни Сарај“ со почеток во 21 часот.

Големата драма на Шекспир е комична медитација за мистеријата на љубовта, како и фестивалска слава на самиот театар. Една од најдобрите комедии на англиски јазик, и во средината на лудилото на играта се потпира на некои испреплетени прашања. Што е љубовта? Од каде доаѓа? Што се случува кога доаѓа во зрак од светлина или ја краде како крадец во ноќта. Сцената нуди одлично место за ослободување на овие прашања, и гледање како ликовите се справуваат со последиците на некои од прашањата. Шекспировата приказна ги спојува смртните, духовните и театарските светови и развива бројни перспективи за природата на љубовта.

Големиот американски театарски режисер Џон Блондел е основач и уметнички директор на „Лит Мун театар“ и професор  по драмска уметност во Санта Барбара, Калифорнија. Од пристигнувањето во Санта Барбара во 1983 година, Блондел режирал повеќе од 80 продукции и остварил  уште 70 за различни меѓународни фестивали. Последните негови остварувања ги вклучуваат: „Волшебната флејта“, „Куклена куќа“, „Стаклената менажерија“, „Фледермаус“, „Вишновата градина“, „Кралот Ричард Трети“, „Јулије Цезар“, „Бурата“, „Дидо и Енеас“, „Хамлет“ и многу други. Џон Блондел е добитник на бројни награди за режија и настава, вклучувајќи ги и тринаесетте независни театарски награди. Од 2010 година, Џон ја одржува значајната меѓународна практика, вклучувајќи и продукции за Тампереен Театри (Финска), Национален театар на Албанија и четири продукции за Народниот театар во Битола, вклучувајќи ја и претставата „Хенри VI“, третиот дел  избрана на фестивалот од 2012 година во Лондон.