24/07/2024
Македонија

Шеесетина македонски средношколци ги решаваа проблемите на ЕУ во улога на членови на Европскиот парламент

Како криптовалутите влијаат на европскиот пазар, функционирањето на фармацевтскиот пазар, како да се реструктуира европската помош за земји во развој, инклузивност и нови модели на образование, се прашањата и темите на кои шеесетина средношколци од Македонија дебатираа и понудија конкретни решенија во улога на членови на Европскиот парламент.

Станува збор за симулација на работата на Европскиот парламент како дел од 12. национална сесија на „Модел европски парламент (МЕП) – Македонија“ која од 31 ноември до 2 декември се одржуваше во меѓународното училиште „Нова“. На оваа национална сесија учествуваа околу 60 средношколци од 11 средни училишта во земјава кои работеа во четири комитети со цел да напишат резолуција и да дадат свои мислења и решенија на некои од најактуелните теми во Европа во моментов.

Резолуциите на кои работеа средношколците беа разгледувани на Генералното собрание на МЕП што се одржа на 2 декември во Советот на Град Скопје. На овој настан присуствуваа и германскиот амбасадор во Македонија, Н.Е. Томас Герберих и директорот на меѓународното училиште „Нова“, Виктор Новаковски кои пред средношколците ја потенцираа важноста од организацијата на вакви настани во време кога дополнителната едукација за и нејзиното функционирање е неопходна.

МЕП претставува платформа за неформална едукација на ученици од средните училишта. Главната цел е преку симулација на работата на Европскиот парламент, учениците да се запознаат со легислативниот процес на Европската Унија, европската интеграција, функционирањето на институциите, законите што се носат и нивното влијание.

Програмата „Модел европски парламент“ постои од 2009 година, а во Македонија се спроведува под покровителство на меѓународното училиште „Нова“. Дополнително, секое училиште има интерен МЕП клуб, кој функционира во текот на целата учебна година, со цел да се промовира програмата и нејзиното влијание на училишно и општинско ниво.

„Програмата МЕП ќе продолжи да функционира во склоп на меѓународното училиште „Нова“, со цел да организираме што е можно повеќе вакви настани во кои младите ќе научат повеќе за начинот на кој Европската унија функционира.. Веруваме дека методот преку кој учесниците се здобиваат со знаење во текот на симулацијата е уникатен и претставува можност учениците да ги научат, вежбаат или подобрат своите ораторски способности, да го зајакнат критичкото размислување и да се запознаат со концептот на аргументирање и дебата.“ – велат од „Нова“.