Свети Григориј, епископ Охридски

Денес е празник посветен на Свети Григориј, епископ Охридски. Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија во Охрид се нарекува Григориј премудриот.