Светски ден на метеорологијата

Светскиот ден на метеорологијата се одбележува секоја година на 23 март.

Постојано растечкото население во светот се соочува со широк спектар на опасности како што се напливот на тропски циклони, обилни дождови, топлотни бранови, суши и многу повеќе. Долгорочните климатски промени го зголемуваат интензитетот и зачестеноста на екстремните временски и климатски настани и предизвикуваат зголемување на нивото на морето и киселоста на океаните. Урбанизацијата и ширењето на мега-градовите значи дека повеќето од нас се изложени и ранливи. Сега повеќе од кога било, ние треба да бидеме подготвени за временските услови.

Ова е причината зошто еден од главните приоритети на Светската метеоролошка организација и Националните метеоролошки и хидролошки услуги е да ги заштити животите, средствата за живот и имотот од ризиците поврзани со временските, климатските и водните настани. При тоа, поддржувајќи ја глобалната агенда за одржлив развој, адаптација кон климатските промени и намалување на ризикот од катастрофи. Тие дизајнираат оперативни услуги кои се движат од дневни временски прогнози до долгорочни климатски предвидувања кои му помагаат на општеството да биде подготвено за временските услови. Националните хидролошки услуги се од суштинско значење за доброто управување со слатководните ресурси за земјоделството, индустријата, енергијата и човечката потрошувачка, за да можеме мудро да ја користиме водата. Овие услуги нè поттикнуваат да управуваме со ризиците и да ги искористиме можностите поврзани со времето, климата и водата.

Системите за рано предупредување и другите мерки за намалување на ризиците од катастрофи се од витално значење за зголемување на отпорноста на нашите заедници. Климатските услуги можат да информираат за преземање на одлуки за ублажување и адаптација на климатските промени. Хидролошкиот мониторинг го зголемува нашето разбирање на водениот циклус и го поддржува управувањето со водите.

WebOhrid