Не молчи, не дозволувај да бидеш жртва – искрено сведоштво на жртва на семејно насилство

Семејното насилство е реалност за голем број жени кои секојдневно се соочуваат со хорор во сопствените домови. Зад затворени врати

Read more

ЦИВИЛ по повод 8 Март: Сите мораат да се вклучат за да стават крај на родовата дискриминација и насилството

Правата на жените се човекови права коишто повеќе од 70 години се заштитени со меѓународното право и Обединетите нации. Жените

Read more

„Побарај совет“ – прва интернет платформа за правна помош за жени кои претрпеле семејно насилство

Денес, 22 јуни 2020 година, Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените – ЕСЕ со поддршка на Проектот на

Read more

„Јавна соба“ и насилството меѓу младите е АЛАРМ за воведување сексуално образование

Случувањата со „Телеграм“ и затворената група „Јавна Соба“ се проблем за кој алармираме веќе долго време. Врсничкото и родово базираното

Read more

Кривична пријава за жител од Лескоец кој физички го нападнал неговиот малолетен син

Поради постоење основи на сомнение за сторени казнени дела „телесна повреда“ и „неизвршување на судска одлука“, СВР Охрид до надлежното

Read more

Кривична пријава за жител од Горно Татеши кој насилно ја одзел малолетната ќерка

Поради постоење основи на сомнение за сторени казнени дела „телесна повреда при вршење семејно насилство“ и „одземање на дете“, полициската

Read more