Промовирани резултатите од Проектот „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019”

Денес во општина Дебрца беа промовирани резултатите и сознанијата од Проектот „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019”. Археолошкиот локалитет „Требенишко

Read more

Промоција на резултатите и сознанијата од Проектот: „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019“

На 24 Декември 2019 година, со почеток во 12:30 часот, во салата за седници на советот на општина Дебрца, село

Read more

Утре и задутре во Охрид – голем научен собир на МАНУ: „Охрид и Балканот, археолошки погледи“

Истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грозданов“, при МАНУ, утре и задутре, во Куќа Уранија (МАНУ), во Охрид, организира Научен

Read more

Наредната седмица – Голем научен собир во Охрид: „Охрид и Балканот, археолошки погледи“

 Македонска академија на науките и уметностите и Истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грозданов“, од средината на наредната недела, организираат

Read more

Јубилејна изложба „100 години Требениште“

По две години интензивни преговори и подготовки за одбележувањето на 100 годишнината од откривањето на некрополата на локалитетот Требениште, изложбата „100

Read more

Презентиран Проектот „Археолошка топографија на старите градови и тврдини во општина Дебрца 2018“

Денес во Општина Дебрца беа презентирани резултатите од Проектот „Археолошка топографија на старите градови и тврдини во општина Дебрца 2018“. Во

Read more

Археологијата во функција на брз и интензивен развој на руралниот туризам во Дебрца

Професор д-р Виктор Лилчиќ Адамс на теренот, го спроведува проектот: „Дебрца-археолошка топографија на старите градови и тврдини 2018“. Археологијата во

Read more

Светски познатиот археолог Захи Хавас оствари средба со Министерот за култура Асаф Адеми

Светски познатиот археолог Захи Хавас оствари работна посета со Министерот за култура Асаф Адеми, а ги посети и археолошкиот локалитет

Read more