Виц

Трпе од Трпејца си фаќал риби, пастрмки. Кога одеднаш полиција со глисерот…

Полицаецот: Господине, риболовот е забранет. Ќе мора да те казнам за рибите.

Трпе: Ова се мои риби!

Полицаецот: Како?

Трпе: Па така, ова се мои риби. Јас ги носам секое утро овде, ги пуштам малку да попливаат во езерово, па ги викам, а тие убаво си се враќаат назад во кајчево, си ги носам дома… Сакате да ви покажам?

Полицаецот: Ајде!

Трпе ги пуштил сите риби во езеро, по една минута…

Полицаецот: Ајде сега!

Трпе: Што сега?

Полицаецот: Па викни ги!

Трпе: Кого?

Полицаецот: Па рибите!

Трпе: Кои риби!?!