Виц

Некоја баба си живеела на село и си чувала 2000 овци. Еден ден дошла една новинарка да направи репортажа, па ја прашува бабата:

– Кажете ми, како успевате сами да чувате 2000 овци?

– Па јас тоа го работам цел живот, едноставно навикнав!

– Колку тежи една овца?

– Црна или бела?

– Па еве да речиме бела!

– 20 кила!

– А црна?

– Исто!

– Добро, а колку млеко дава една овца?

– Црна или бела?

– Па да речиме бела!

– 2 литри!

– А црна?

– Исто!

– Добро, колку волна излегува од една овца?

– Црна или бела?

– Еве да речиме црна!

– 3 кила!

– А бела?

– Исто!

– А добро, да ве прашам, која е разликата помеѓу црните и белите овци?

– Па, белите се мои!

– А црните?

– Исто!