И Дебрца за ретките болести

Ретката болест значи недоволна заштита од здравствените органи на државата, недостаток на третман и лекарства, стигма од општеството. ЗАЕДНО ДА СЕ ИЗБОРИМЕ ТОА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

На овој Ден сите треба да се потсетиме што се направило досега за пациентите и семејствата со ретки болести и што треба да се направи за да може да загарантираме посреќна иднина за ретките семејства.

„Денес, заедно со учениците од ОУ „Дебрца” се приклучив на кампањата за поддршка на лицата со ретки болести.

На маичките го аплициравме мотото „Сите сме исти“, со што испративме порака да им пристапиме на сите тие личности што се ’ретки‘ како кон сите вообичаени личности што ги познаваме и со кои комуницираме, се дружиме, со кои работиме.

Општина Дебрца во Годишната програма за здравствена заштита има предвидено доделување на финансиска помош за набавка на терапија за лицата кои имаат ретка болест.

Никој не треба да губи надеж, никој не треба да престане да се бори за подобар живот.

Заедно да градиме иднина, да направиме иднината да се случи за семејствата што се соочуваат со живот со ретка болест.“ – истакна градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески.

Имено, 28 Февруари е Меѓународен ден на ретките болести. Денес во светот 300 милиони луѓе се соочуваат со некаков вид на ретка болест, а има над 6.000 различни дијагнози, а Денот на ретките болести претставува меѓународна кампања за подигнување на свеста во општеството за предизвиците со кои се соочуваат овие луѓе.

This slideshow requires JavaScript.