World Heritage Watch ја одбележува 50-годишнината од Конвенцијата за светско наследство со повик за итна реформа

На Светското наследство неопходна му е итна реформа, повеќе финансии и повеќе права за граѓанското општество и домородното население –

Read more

Поддршка од Демократскиот сојуз на Македонците во Бугарија

Денес на отворањето на Македонскиот културен клуб во Благоевград, присуствуваше делегација на Демократскиот сојуз во состав, Борче Јакимовски, Владо Кроневски,

Read more

НовАсном присуствуваше на отворањето на Македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград

„Под силно полициско обезбедување, организацијата НовАсном денеска беше во Благоевград рамо до рамо со нашите пријатели и роднини од Пиринска

Read more

Организацијата НовАсном присуствуваше на собирот во Црквата „Св.Злата Мегленска“ во Соботско, Егејска Македонија

Организацијата НовАсном, денеска заедно со верниците Македонци од Егејска Македонија, на покана на Отец Царкљас беше присутна на собирот во

Read more

Се одржаа „Денови на македонската поезија во Шведска“

Во мошне убава атмосфера вчера во Градската библиотека во Гетеборг се одржа традиционалната манифестација „Ден на македонската поезија во Шведска“.

Read more

Пар антички езера

Охридското и Преспанското Езеро беа во фокусот на NASA Earth Observatory како Слика на денот, под наслов „Пар антички езера“,

Read more

Со “културен натпревар”, на плоштадот “Гоце Делчев” во Пустец, Македонците од Албанија се спротивставија на софиската асимилаторска активност

Официјална Софија, во потрага по Бугари надвор од нивната страна, ја протега долгата рака не само до Македонија, туку и

Read more

35 години македонистика на Шлезискиот универзитет во Катовице, на Факултетот за хуманистика во Сосновјец, Полска

Полските студенти се восхитени од автентичноста на македонскиот јазик, којшто на Шлезискиот универзитет можат да го изучуваат од најосновното рамниште,

Read more