Меѓународен ден за ставање крај на неказнивоста на злосторствата врз новинарите

Во текот на изминатите 12 години, повеќе од 1010 новинари беа убиени за доведување вести и информации до јавноста. Загрижувачки е тоа што во девет од десет случаи убијците се извлекуваат неказнети. Оваа неказнетост ги охрабрува сторителите на злосторствата и во исто време има застрашувачки ефект врз општеството, вклучувајќи ги и самите новинари. УНЕСКО е загрижено дека неказнивоста му штети на целото општество преку прикривање на сериозни злоупотреби на човековите права, корупција и криминал.

Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 2 ноември за Меѓународен ден за прекинување на неказнивоста на злосторствата против новинарите со резолуцијата A/RES/68/163 на Генералното собрание. Резолуцијата ги повика земјите-членки да спроведат конкретни мерки во насока на спречување на сегашната култура на неказнување. Датумот беше избран во чест на атентатот на двајца француски новинари во Мали на 2 ноември 2013 година.

Одбележувањето на оваа резолуција ги осудува сите напади и насилство врз новинарите и медиумските работници. Исто така, ги повикува земјите-членки да направат се што е можно за да го спречат насилството врз новинарите и медиумските работници, да обезбедат отчетност, да ги изведат пред правдата сторителите на злосторства против новинари и медиумски работници и да се осигураат жртвите да имаат пристап до соодветни правни лекови. Исто така, ги повикува државите да промовираат безбедна и поволна средина за новинарите да ја вршат својата работа самостојно и без непотребно мешање.

WebOhrid