Светите апостоли Петар и Павле (Петровден)

Денес е празник посветен на Светите апостоли Петар и Павле (Петровден). Светиот апостол Петар, син Јонин, брат на Андреј Првоповиканиот,

повеќе...

Светата великомаченичка Ирина

Денес е празник посветен на Светата великомаченичка Ирина. Светата великомаченичка Ирина Живееше во апостолските времиња на Балканот во некој град

повеќе...

Светиот маченик Андреј Стратилат, Преподобен Теофан и Светите маченици Тимотеј, Агапиј и Текла

Светиот маченик Андреј Стратилат Беше офицер-трибун во римската војска во времето на царот Максимијан. Роден е во Сирија и таму

повеќе...

Свети Кирил, архиепископ Александриски

По потекло благородник и близок роднина на Теофил, патријархот Александриски, по чијашто смрт самиот беше посветен за патријарх. За време

повеќе...