Светиот пророк Илија – Илинден

Денес е празник посветен на Светиот пророк Илија – Илинден. Боговидец, чудотворец, ревнител за Божјата вера. Родум од племето Ароново,

Read more

Светата маченичка Марина – Огнена Марија

Денес е празник посветен на Светата маченичка Марина – Огнена Марија. Родум од Антиохија Писидиска, од родители незнабожци. Дури во

Read more

Светите апостоли Петар и Павле (Петровден)

Денес е празник посветен на Светите апостоли Петар и Павле (Петровден). Светиот апостол Петар, син Јонин, брат на Андреј Првоповиканиот,

Read more

Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов – Иванден

Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат

Read more

Недела на сите Светии – Си Свети

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот посветен на Сите Светии, во народот познат како Сисвети.  Верници од синоќа го посетуваат

Read more

Светиот апостол Вартоломеј и Светиот апостол Варнава

Светиот апостол Вартоломеј Денес празник посветен на Светиот апостол Вартоломеј. Еден од Дванаесеттемина големи апостоли. Вартоломеј и Натанаил по с

Read more

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден)

Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. Новозаветната Педесетница е денот

Read more