20/05/2024
Македонија

Ковачевски: Иднината на нашиот јазик е иднината на нашата татковина

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски денеска имаше свое обраќање на настанот по повод Денот на македонскиот јазик.

Премиерот Ковачевски во своето обраќање истакна дека Владата искрено и силно е посветена на негувањето и унапредувањето на македонскиот јазик, бидејќи нашиот јазик е нашиот национален и културен идентитет, и во таа насока прогласувањето на 5 мај за Ден на македонскиот јазик, во чест на денот кога во 1945 година Народната влада на Народна Република Македонија ја усвои азбуката на македонскиот јазик и кириличното писмо како официјална азбука и писмо, е една од обврските за исполнување на овој завет, што ги презеде Владата од 2017 година наваму.

На настанот, на кој присуствуваа бројни претставници на политичката, општествената и академската јавност, свои обраќања имаа и министерка за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, директорката на Институтот за македонски јазик Елена Јованова-Грујовска, претседателот на Советот за македонски јазик професор Људмил Спасов, министерката за труд и социјална политика Јована Тренчевска и министерот за образование и наука Јетон Шаќири.


Во продолжение на ова соопштение ви го пренесуваме обраќањето на премиерот Ковачевски во целост:

„Јазикот е наша татковина“

Со оваа порака, основоположникот на современиот македонски јазик, Блаже Конески, ни остави завет за негово чување, негување и унапредување, како еден од столбовите на нашиот идентитет.

Прогласувањето на 5 мај за Ден на македонскиот јазик, во чест на денот кога во 1945 година Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик и кириличното писмо како официјална азбука и писмо, беше една од обврските за исполнување на овој завет, што ги презеде Владата од 2017 година наваму.

Денес, македонскиот јазик со својата посебност е признат во целиот свет. Впишан во личната карта на нашата држава во големото семејство на народи и на земјите членки на Обединетите нации.

Оваа Влада искрено и силно е посветена на негувањето и унапредувањето на македонскиот јазик, бидејќи нашиот јазик е нашиот национален и културен идентитет.

Ја продолжуваме поддршката на голем број книжевни дела од издавачката дејност на Институтот за македонски јазик како придонес за збогатувањето и унапредувањето на македонскиот јазик.

Македонскиот јазик  е јазикот на Блаже Конески, Гане Тодоровски, Даница Ручигај, на Анте Поповски, Славко Јаневски, Матеја Матевски, Ката Мисиркова Руменова, на Петре М. Андреевски, Видое Подгорец, Оливера Николова, Оливера Ќорвезировска, Румена Бужаровска, Лидија Димковска и на плејада други претходни и сегашни литерати кои низ годините наназад оставија илјадници книги напишани од нивното македонско перо.

На македонски јазик се школувале, се школуваат и ќе се школуваат генерации и генерации успешни академици, доктори, инженери, новинари, културни работници и сите останати.

Денес имаме вистинска мала армија на македонисти во светот – 300 студенти на универзитетите во Анкара, Истанбул, Риека и во Будимпешта со додипломски и последипломски студии. Македонскиот јазик литература и култура се изучуваат и на универзитетите во Торонто, Љубљана и Марибор, Загреб, Лондон, Познањ, Нови Сад, Брно, Братислава и во други универзитетски центри.

Минатата година во календарот на важни настани на УНЕСКО беше вклучена програмата за одбележување на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската култура Блаже Конески, како најзаслужен за утврдувањето на македонскиот стандарден јазик.

Владата на Република Северна Македонија од 2019 година, откако 5 мај беше прогласен за Ден на македонскиот јазик, презеде низа активности за негова поширока и континуирана афирмација.

Мината година, како иницијатива на Владата, во соработка со Институтот за македонски јазик, ја промовираме интернет платформата makedonski.gov.mk на која е поставен дигитализираниот „Толковен речник на македонскиот јазик“.

Денес дигиталниот толковен речник на македонскиот јазик им стои на располагање на сите што сакаат да го користат македонскиот јазик. На граѓаните од нашата земја, на нашите сонародници од севкупната македонска дијаспора и останатите заинтересирани поединци, научници и деловни луѓе во целиот свет, без никаков надомест.

Дигиталниот толковен речник на македонскиот јазик, како отворен ресурс им е слободно достапен на лингвистите, како и на сите македонисти во светот, да го ползуваат како изворник за создавање многу други специјализирани речници и други проучувања.

Толковниот речник се надоврза на претходната иницијатива на Владата кога беше дигитализиран и Правописот на Македонскиот јазик.

Овие проекти на Владата се дел од врвните приоритети да се изгради и постојано да се надградува корпусот на дигитализирани дела на македонски јазик за вклучување во светската ризница на јазици. Како израз на нашата постојана грижа за македонскиот јазик и неговото претставувањето пред светската лингвистика.

Годинешното одбележување на Денот на македонскиот јазик не обврзува уште еднаш да испратиме јасна порака: Оваа Влада, искрено и силно е посветена да го негува и да го унапредува македонскиот јазик, вечниот паметник на нашето постоење како народ.

И денес наш приоритет останува поттикнувањето на развојот и афирмацијата на македонскиот јазик како наш постојан влог за неговата иднината. Иднината на нашиот јазик е иднината на нашата татковина.

Јазикот е жива материја и најочигледно ќе покажеме дека се грижиме за него, преку начинот како го говориме, како го пишуваме, како го читаме македонскиот литературен јазик. Така даваме пример со каков јазик сакаме да раснат младите генерации.

Да го чуваме и унапредуваме, и достојно да му го предаваме на сите генерациите после нас.

https://youtu.be/l5gzalFyj-g