19/05/2024
Македонија

МТСП: На студеното време бездомниците се згрижуваат во прифатни центри, дежурните тимови на социјалните центри и на Црвен крст на терен

Поради екстремно ниските температури Министерството за труд и социјална политика апелира до граѓаните доколку забележат бездомно лице да го пријават на дежурните телефонски броеви за да биде сместено во некои од прифатните пунктови коишто се во функција од почетокот на зимскиот период.

Пријавувањето може да се прави на следните телефонски броеви:

  • Скопје: 071 733 171; 071 411 908; 071 261 778
  • Битола: 070 791 770; 071 397 272; 071 397 875
  • Струмица: 070 381 660
  • Струга: 070 317 612; 046 781 733

По пријавата на овие телефонски броеви мобилните тимови од Центрите за социјална работа и на Црвениот крст излегуваат на терен и ги згрижуваат бездомниците во неколку пунктови во Скопје и низ Македонија каде што добиваат чиста облека, топол оброк, греење и лекарска помош. На лицата коишто одбиваат да се сместат во некој од пунктовите им се дистрибуира вреќа за спиење, ќебе, облека, храна. 

МТСП во соработка со Црвен крст во Скопје од пред еден месец го стави во функција интервентниот центар за бездомници „Момин поток“ каде што има 32 легла. Во периодот од 16.12.2018 до 09.01.2019 година реализирани беа 226 преспивања.

Покрај овој интервентен центар во функција се уште три регионални прифатни центри во Битола, Струмица и Струга. Исто така, МТСП ги задолжи сите Центри за социјални работи низ Македонија на своите веб страници да објават дежурни телефонски броеви за пријавување на бездомниците и другите семејства без соодветни услови за живеење.
За лицата и за семејствата кои од најразлични причини се доведени во состојба да немаат дом, како една од формите за вонинституционална социјална заштита на бездомни лица, воспоставен е Центар за бездомни лица Чичино село кој функционира согласно Законот за социјална заштита.

Со цел да ги заштити од ниските температури семејствата со деца коишто живеат во импровизирани живеалишта под Кале, Министерството за труд и социјална политика уште во текот на ноември минатата година обезбеди сместување за дел од нив. Околу 15 семејства се преселија во привремената монтажна населба во Визбегово, а дел 85 лица, од кои 49 се деца се сместени во установата „Ранка Милановиќ“.

Вакви активности беа преземени и во текот на зимата 2017/2018, кога околу 120 лица без сместени во објекти на установа за социјална заштита, со тоа што истите беа вклучени во пилот Програма за поддржано живеење.