22/04/2024
Македонија

Премиерот Спасовски на пуштањето во употреба на новата жичница во ски-центарот Попова Шапка

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски, придружуван од потпретседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Садула Дураки, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот без ресор задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија Хисен Џемаили, генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски и управителот на ЕЛЕМ Турс Џемаиљ Јусуфи, присуствуваше на пуштањето во употреба на новата, шестоседа жичница во ски-центарот Попова Шапка.

Премиерот Спасовски посочи дека оваа нова инвестиција и присутноста на бројната владина делегација на овој настан ја одразуваат силната владина поддршка за овој зимски центар.

Тој истакна дека жичницата е со голем капацитет од 2.400 скијачи на час и е една од најсовремените во регионот.

Воедно премиерот Спасовски наведе дека освен новата жичница, Попова Шапка ќе добие и три километри нови скијачки патеки, кои дополнително ќе ја збогатат понудата на ова зимско одморалиште.

„Попова Шапка е еден од најдобрите капацитети со најголеми можности. Центар што би требало да биде знаменосец во развојот на туризмот во Република Северна Македонија и во тој правец треба да се заложиме сите, и Владата и локалната самоуправа“, истакна премиерот Спасовски.

Исто така премиерот Спасовски соопшти дека се преземаат чекори за ревитализација и се изготвуваат анализи како и во која насока треба да се развива овој туристички центар.

Министерот за економија Крешник Бектеши истакна дека ова е една од најважните инвестиции на АД ЕСМ и на Владата.

„Ние во последните две и пол години покажавме дека се грижиме за Попова Шапка. Освен оваа инвестиција што денеска ја пуштаме во употреба, треба да ја напоменам важноста на реконструкцијата на патот Тетово-Попова Шапка што им олеснува на туристите и граѓаните да ја посетат оваа туристичка дестинација. Ние како Министерство за економија гледајќи ги статистичките бројки може да кажеме дека сме во вистинска насока за привлекување на странски и домашни туристи. Бројките покажуваат дека имаме раст од над осум отсто споредено со 2018 година“, наведе министерот Бектеши.

Тој нагласи дека Владата ќе продолжи и понатаму да креира вакви мерки со цел да обезбеди што подобри услови и подобра инфраструктура за развој на современи туристички центри, преку кои ќе се подобри целата економија и локалниот раст.

На настанот се обрати и генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски, кој истакна овој проект е почнат во 2014 година, а првите активности на терен стартувале во 2016 година.

„По неколку годишен застој на крајот од 2018 и почетокот на 2019 година со доаѓањето на новиот менаџмент во АД ЕСМ и со моето доаѓање во месец септември, заедно со работната група која беше задолжена за имплементација на овој проект, буквално преку секојдневни активности со инвеститорот и со изведувачите успеавме до крајот на 2019 година да го завршиме овој проект“, истакна Ковачевски.

Тој подвлече дека иако примарната дејност на компанијата АД ЕСМ е производството на електрична енергија, сепак преку ваквите инвестиции компанијата презема активности во правец на општествената одговорност и поддршката на заедницата.

Директорот Ковачевски информираше дека проектот е вреден над девет милиони евра.