30/04/2024
Охрид

Далип се сретна со делегација на Мисијата на ОБСЕ

ДЕНЕС ВО ОХРИД РЕАЛИЗИРАВ СРЕДБА СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ ПРЕД СЕ И НАД СЕ….!!!

Почитувани пријатели, браќа и сестри Египкани,

Дозволете ми , да ве известам дека денес на ден 15.02.2024 година реализирав средба со високи преставници на Мисијата на ОБСЕ во МАКЕДОНИЈА.

На средбата ја истакнав потребата од поголемо ефектуирање на правата и слободите на Египканите и нивната партиципација во предизборниот и самиот изборен процес, а се со цел овозможување на СЛОБОДНИ, ФЕР И ДЕМОКРАТСКИ ИЗБОРИ, ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ И ПАРЛАМЕНТАРНИ.

Исто така, ја истакнав и личната загриженост околу ИНСТИТУЦИЈАЛНАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЕГИПКАНИТЕ.

Со оглед на фактот дека Египканите во предизборниот и изборниот период се секогаш предмет на дедемократси влијанија од одредени центри на мок, побарав мисијата на ОБСЕ , во рамките на нивната надлежност, да ги заштити Египканите како ранлива етничка заедница, преку ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО, како една од основните принципи и начела со кои се ракодат овие влијателни мегународни организации.

Исто така, го НОТИРАВ ФАКТОТ ДЕКА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОХРИД, Д Р КИРИЛ ПЕЦАКОВ ВО ДОСЕГАШНИОТ НЕГОВ МАНДАТ, ВО ГОЛЕМА МЕРА ПОМОГНАЛ ОКОЛУ ИНСТИТУЦИОНАЛНАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЕГИПКАНИТЕ КАКО И ЕЛИМИНИРАЊЕТО НА ДИСКРИМИНАЦИЈАТА КОН ЕГИПКАНИТЕ КАКО ОПШТЕСТВЕН ФЕНОМЕН.

НАРЕДНО, Е СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ НА ОБСЕ., Н.Е. КИЛИЈАН ВАЛ.

ЕГИПЌАНИТЕ НА ОВИЕ ИЗБОРИ НЕМА ДА ДОЗВОЛАМ ДА БИДАТ МАЛТРЕТИРАНИ И ОМАЛОВАЖЕНИ, ТУКУ ДА БИДАТ РАМНОПРАВНИ И ЕДНАКВИ ВО ЦЕЛИОТ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС.

Со почит,
Дипл.правник Демир Далип