23/07/2024
Македонија

ЦИВИЛ отвори повик за краткорочни изборни набљудувачи, рокот истекува на 8 април

ЦИВИЛ отвори повик за мобилни краткорочни изборни набљудувачи на изборниот процес 2024 година. Рокот за пријавување за краткорочни изборни набљудувачи во составот на ЦИВИЛ е до 8 април, 20 часот.

Според стандардите на ЦИВИЛ, функционери и активисти на политички партии немаат право на учество на овој повик. Не е дозволено да се биде набљудувач на две организации истовремено.

→ → → ЛИНК ДО АПЛИКАЦИЈА ← ← ←

За сите кандидат(к)и е важно да знаат дека мониторингот на ЦИВИЛ подразбира мобилност, посветеност и непристрасност. Краткорочните набљудувачи се активни во текот на изборниот молк, на денот на гласањето и еден ден по гласањето.

Рок за пријавување: 8 април, 20 часот.

„Предност во процесот на избор за набљудувачи, како и секогаш, имаат членовите и поддржувачите на ЦИВИЛ, поранешни набљудувачи, како и оние што учествувале во претходните активности на организацијата“, соопштува организацијата и додава дека набљудувачите се стекнуваат со можност за работен ангажман и во идните проекти на ЦИВИЛ.

Пријавувањето е онлајн, преку ЛИНК ДО АПЛИКАЦИЈА. Сите полнолетни граѓанки и граѓани на Република Северна Македонија имаат право да бидат изборни набљудувачи на ЦИВИЛ, со исклучок на претходно активно вклучени лица во изборниот процес.


WebOhrid / 02.04.2024 / ЦИВИЛ