21/05/2024
Македонија

Демократски сојуз: Честит празник на сесловенската писменост и култура

Демократскиот сојуз на сите Македонци и граѓани на Македонија им го честита празникот Свети Климент Охритски, еден од најсветлите датуми на сесловенската писменост.

„Свети Климент Охридски е светец, учител, писател и просветител на Македонците и Словените. Тој е најистакнат следбеник и ученик на Свети Кирил и Методиј, како и основач на првиот Словенски Универзитет во Охрид.

Свети Климент е и столб на Македонската писменост, кој живеел и творел во Деветиот век во Охрид и пошироко во Македонија.“ – стои во честитката од Демократскиот сојуз.