Исправи се Делфина!

Исправи се Делфина!

Згасна уште една звезда на балканското филмско небо. Можеби – најсјајната.

Сакаше да плива, плива, и само да плива во синилата и бистрините на Охридското Езеро.
Исправи се Делфина.

Пливај до вечноста, како што, за мојот град, пливаше во Франција (Boulogne-sur-Mer), Црна Гора (Големата плажа во Улцињ на Јадранот) и , секако, во Охрид, Македонија.

Овековувајќи ја нашата Атина Бојаџи, Ти му направи голема услуга на мојот Охрид. Внесе уште една коцка во мозаикот на неговата светска афирмација.

Во отсауство на, било какво, сеќавање и благодарност кон Тебе на нашиот официјален Охрид, еве, нека биде ова едно мало, скромено, но од срце и душа – искрено, оддолжување на мојата дребност – кон Твојата вечност и големина.

(Фејсбук статус на Веле Митаноски).