21/06/2024
Спорт

Македонските спортисти ќе учествуваат на Медитеранските игри Тарагона 2018

Македонскиот врвен спорт добива нова можност за афирмација и ново докажување со учеството на 18-те Медитерански игри кои ќе се одржат во Тарагона, Шпанија, во периодот од 20 јуни до 1 јули 2018 година.

Македонскиот олимписки комитет, во партнерство со Агенцијата за млади и спорт на Република Македонија и Националните спортски федерации обезбедија учество на 71 спортист кои ќе настапат во 15 спортови.

Македонската олимписка селекција тргнува за Тарагона на 20 јуни 2018 година.

Во Тарагона, Македонската репрезентација ќе настапи според следниот распоред на натпревари:

1.Ракомет (машка репрезентција ) од 23 јуни до 01 јули

Ракомет (женска репрезентација) од 23 јуни – 30 јули

2. Одбојка (машка репрезентација) од 22 јуни до 01 јули

3. Карате од 23 јуни до 24 јуни

4. Таеквондо од 28 јуни – 30 јуни

5. Џудо од 27 јуни до 29 јуни

6. Борење од 25 јуни до 27 јуни

7. Спортско стрелаштво од 23 јуни до 24 јуни

8. Стреличарство од 22 јуни – 24 јуни

9. Коњички 27 јуни и 29 јуни

10.Атлетика од 27 јуни – 30 јуни

11.Тенис од 26 јуни – 30 јуни

12.Пинг понг од 26 јуни до 30 јуни

13.Баскет 3х3 од 27 јуни до 29 јуни

14.Бокс од 25 јуни – 30 јуни

15.Веслање од 28 јуни до 30 јуни

Македонија на овие Медитерански игри ќе има бројна спортска селекција, а македонските спортисти ќе имаат прилика да постигнат многу добри спортски резултати, а веруваме дека ќе освојат и неколку медали на овие игри.

Во Тарагона на МИ 2018, ќе настапат следните спортисти (по спортови):

КОШАРКА 3Х3

Даниел Нацевски

Дамјан Робев

Блажо Митков

Андреј Атанасов

КАРАТЕ

Емил Павлов

Ненад Келебиќ

Берат Јакупи

Жарко Арсовски

Ангела Мојсовска

Симона Заборска

ЏУДО

Арбреша Реџепи

Артан Рушити

ПИНГ ПОНГ

Кристијан Станојковски

БОКС

Љуљзим Исмаили

ТАЕКВОНДО

Филип Додевски

Дејан Георгиевски

АТЛЕТИКА

Дарио Ивновски

Дрита Ислами

ВЕСЛАЊЕ

Марјан Влаќески

СТРЕЛИЧАРСТВО

Петар Јаневски

КОЊИЧКИ СПОРТОВИ

Лука Заложник

ОДБОЈКА (мажи)

Ѓорѓи Ѓорѓиев

Марко Стошиќ

Никола Ѓеорѓиев

Марјан Урдов

Владо Милев

Александар Љафтов

Иван Андонов

Стојан Илиев

Филип Маџунков

Славе Наков

Васе Михаилов

Дарко Ангеловски

ТЕНИС

Томислав Јотовски

БОРЕЊЕ

Раиф Камбери

Бесмир Веселовски

Магомедгаџи Нуров

Дејан Митров

СТРЕЛАШТВО

Нина Балабан

РАКОМЕТ (жени)

Јована Саздовска

Дајана Јовановска

Елена Ѓорѓиевска

Драгана Петковска

Теодора Керамичиева

Јована Мицевска

Матеја Серафимова

Ивана Гакидова

Марија Николиќ

Наташа Нолевска

Сара Ристовска

Душица Ѓорѓиевска

Милица Николиќ

Марија Тасевска

Александра Боризовска

Леонида Гичевска

РАКОМЕТ (мажи)

Мартин Томовски

Никола Даниловски

Гоце Ојлески

Бојан Маџовски

Филип Кузмановски

Дарко Димитриевски

Мартин Манасков

Горан Крстевски

Ласко Андоноски

Мартин Велковски

Мартин Поповски

Никола Костески

Жарко Пешевски

Милан Лазаревски

Филип Чурлевски

Костадин Петров