20/06/2024
Македонија

Од 1 мај 2018 – Задолжително закажи средба за користење на услугите на УЈП – Регионална дирекција Скопје

Се известуваат сите даночни обврзници (физички / правни лица) и сметководители на подрачјето на Скопје и неговата околина дека од 1-ви Мај 2018 година услугите на УЈП – Регионална дирекција Скопје ќе бидат достапни само доколку странката претходно закажала средба преку Инфо центарот на УЈП или преку интернет.

Услугата „Закажи средба“ овозможува секоја странка да закаже термин за средба со даночен агент во УЈП – Регионална дирекција Скопје во време кое нему му одговара, според расположливите термини, а со цел консултација од даночната сфера, и тоа: добивање на општи информации за рокови, начини за пријавување и плаќање даноци; отворање на бизнис и регистрација на даночен обврзник; консултации за издадени даночни документи; утврдување на даноци; постапки за наплата на долгови; правни прашања и консултација за други специфични прашања.

Закажувањето на термин за средба во УЈП – Регионална дирекција Скопје може да се врши преку Инфо центарот на УЈП 0800 33 000 или 02/3253 200 или он-лајн преку веб страницата на Контакт центарот kontaktcentar.ujp.gov.mk која овозможува пристап до услугата „Закажи средба“. 
Странката, односно даночниот обврзник или сметководителот што закажал средба во УЈП – Регионална дирекција Скопје, а не е во можност да присуствува на закажаниот термин, потребно е средбата да ја откаже или да ја презакаже за друг достапен термин преку Инфо центарот или он-лајн.

Услугата „Закажи средб@” од 1-ви Мај 2018 година е задолжителна за сите странки кои ќе ги користат даночните услуги во УЈП – Регионалната дирекција Скопје, а странката која нема претходно да „Закаже средба“, нема да биде во можност навреме да ги користи услугите на УЈП-Регионалната Дирекција Скопје.

Воведувањето на систем за управување со странки „Закажи средба“ во УЈП – Регионалната Дирекција Скопје е со цел подобрување на даночните услуги, намалување на времето на чекање, намалување на метежите на даночните шалтери, навремена услуга и точен одговор за даночните обврзници. 
Управата за јавни приходи – Регионална Дирекција Скопје е отворена за непосредна комуникација и соработка со своите даночни обврзници и истите ги очекува на претходно закажаната средба.