Одржано Државно првенство во шах за основни и средни училишта

На Државното првенство во шах за Основни и Средни училишта што се одржа на 22 ноември 2019г. во Спортската сала „Јордан Пиперката“ –  Демир Хисар, во организација на Федерација на училишен спорт на Македонија, Агенција за млади и спорт и Шаховска федерација на Македонија, учествуваа 55 млади шахисти притоа беа постигнати следните резултати:

Во конкуренција на 30 млади шахисти од основно образование – момчиња, беа постигнати следните резултати:

Р.б.

Име и Презиме

наставник

училиште

Освоена награда

1

Константин Лушески

Милчо Лабоски

ОУ Братство Единство Охрид

Златен медал

2

Стојан Велкоски

Милчо Лабоски

ОУ Братство Единство Охрид

Бронзен медал

3

Иван Велкоски

Љупчо Тасески

ОУ Св. Климент Охридски Охрид

Сребрен медал

Во конкуренција на 10 млади шахисти од основно образование – девојчиња, беа постигнати следните резултати

Р.б.

Име и Презиме

наставник

училиште

Освоена награда

1

Јована Давиткова

 

Кочани

Златен медал

2

Елена Лушеска

Милчо Лабоски

ОУ Братство Единство Охрид

Бронзен медал

3

Теодора Велева

 

Крива Паланка

Сребрен медал

Патувањето на учениците од Охридските училишта беше помогнато од Општина Охрид.