24/04/2024
Македонија

Почувствувани серија земјотреси во Преспа

Во изминатото деноноќие, телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, на сеизмолошките станици инсталирани ширум нашата територија, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на 12.01.2024 година регистрираше серија земјотреси кои потекнуваат од епицентралното подрачје Преспа, од кои три се почуствувани од страна на граѓаните.

Првиот земјотрес од оваа серија беше регистриран во 00 часот и 32 минути, чиј епицентар се наоѓа 120 km јужно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML3.8 и интензитет од IV степени според Европската макросеизмичка скала. Освен вознемиреност кај граѓаните, според првичните податоци, материјални штети не се пријавени.

Вториот земјотрес се случи во 01 часот и 31 минути, чиј епицентар се наоѓа 124 km југозападно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML3.3, со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала, додека третиот земjотрес е во 01 часот и 33 минути, чиј епицентар се наоѓа на 123 km југозапдно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML2.4 и интензитет II-III степени според Европската макросеизмичка скала.


WebOhrid / 12.01.2024 / Сеизмолошката опсерваторија при ПМФ Скопје