Премиерот Заев на трилатерална средба со премиерите на Хрватска и Грција, Пленковиќ и Ципрас

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев во рамки на одржувањето на 8-иот Самит на Шефови на Влади на земјите од ЦИЕ и НР Кина од процесот 16+1 во Дубровник, Република Хрватска оствари средба со премиерите на Хрватска и Грција, Андреј Пленковиќ и Алексис Ципрас.

На заедничката средба беше изразена голема поддршка од Хрватска и Грција за евроатлантските интеграции на Република Северна Македонија, за започнување на преговорите со Европската Унија во јуни како и за целосно заокружување на процесот за полноправно членство во НАТО.

Во рамки на оваа трилатерална средба беше потенцирана заложбата од страна на премиeрите дека во иднина ќе се работи интензивно на зацврстување на економските релации и врски помеѓу трите земји, за унапредување на меѓународната трговија и инфраструктурно поврзување што ќе даде позитивен ефект на домашните економии од што бенефит ќе почуствуваат граѓаните во сите три земји, Северна Македонија, Хрватска и Грција.