Пронајдена рачна бомба од Прва светска војна кај селото Штрбово

Денес (18.07.2019) во 11:45 часот, пиротехничар од ДЗС-ПОЗС Битола подигна рачна (офанзивна) бомба од Прва светска војна. Истата беше пронајдена во с. Штрбово кај Преспанско езеро, општина Ресен во приватно дворно место во помошна просторија.

Бомбата е пренесена на безбедна локација во Битола.