28/02/2024
Македонија

Состанок на премиерот Заев со претседателот на Беса Гаши

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев одржа работен состанок со претседателот на движењето Беса, Африм Гаши.

На средбата беше разговарано за актуелните реформски процеси со посебен осврт на евроатлантските интеграции, како и за економските текови во Република Македонија.

Премиерот Заев го информираше претседателот на движењето Беса Гаши за текот на преговорите во врска со проблемот кој Република Грција го има со уставното име на Република Македонија, потенцирајќи дека процесот се наоѓа во суштинска фаза и дека постојат разлики меѓу преговарачките страни, но дека постои оптимизам за изнаоѓање решение кое ќе ги заштити достоинството и идентитетот на граѓаните на двете држави.

Во рамки на состанокот беше договорено дека разговорите меѓу премиерот Заев и лидерот на Беса Гаши ќе продолжат во текот на месец март заради обезбедување идна можна соработка на парламентарно ниво и на ниво на извршна власт.