29/02/2024
Охрид

Старт-ап центарот Касарна Хаб официјално отворен во присуство на 17 амбасадори од ЕУ земјите

По повод официјалното отворање на Касарна Хаб, Стелар Солушнс беше домаќин на 17 амбасадори и претставници на амбасадите предводени од шефот на Делегацијата на Европска Унија во Скопје – амбасадорот Дејвид Гир. 

“Неофицијално отворен уште минатиот Јули, Касарна хаб е стартап центар кој со своите досега спроведени активности и соработки веќе станува водечки иновативен центар во регионот” изјави амбасадорот Дејвид Гир. 

Како дел од проектот Ohrid Go, кофинансиран од Европска унија а спроведен од Стелар Солушнс во партнерство со општина Охрид, Касарна Хаб има за цел да ги поддржи добрите идеи да прераснат во нови иновативни бизниси и да се поттикнат технолошки иновации.

“Можностите за развој на овој простор се огромни и сметаме дека истите треба да се искористат. Резервирани се и средства за физибилити студија која има за цел овој јавен простор да го заштити, да ги препознае потенцијалите и како таков да биде во служба на граѓаните.” – изјави амбасадорот Гир.

Досега спрoведени се 35 настани со преку 700 посетители, остварени се соработки со над 20 граѓански организации, компании, универзитети и средни и основни училишта. 

Сместен во прекрасна природа во старата воена касарна во Охрид, хабот располага со коворкинг простор за работа на дигитални номади како и место за дружба и вмрежување.


WebOhrid / 23.01.2023 / Касарна хаб Охрид