Светиот маченик Емилијан и Преподобниот Јован многустрадален

Светиот маченик Емилијан Во времето на Јулијан Отстапник во тракискиот град Доростол живееше момчето Емилијан, слуга на градоначалникот. Кога царот

Read more

Светите апостоли Петар и Павле (Петровден)

Денес е празник посветен на Светите апостоли Петар и Павле (Петровден). Светиот апостол Петар, син Јонин, брат на Андреј Првоповиканиот,

Read more

Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов – Иванден

Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат

Read more

Светиот апостол Вартоломеј и Светиот апостол Варнава

Светиот апостол Вартоломеј Денес празник посветен на Светиот апостол Вартоломеј. Еден од Дванаесеттемина големи апостоли. Вартоломеј и Натанаил по с

Read more

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден)

Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. Новозаветната Педесетница е денот

Read more

Слегување на Светиот Дух – Духовден (Св. Троица)

Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е

Read more