Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов – Иванден

Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат

Read more

Светиот апостол Вартоломеј и Светиот апостол Варнава

Светиот апостол Вартоломеј Денес празник посветен на Светиот апостол Вартоломеј. Еден од Дванаесеттемина големи апостоли. Вартоломеј и Натанаил по с

Read more

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден)

Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. Новозаветната Педесетница е денот

Read more