Утре е последен ден за поднесување на годишна даночна пријава

Утре / 15-ти Март е последен ден за поднесување на Годишната даночна пријава за утврдување на персоналниот данок на доход (образец ПДД-ГДП) и пријавување на приходите кои граѓаните ги оствариле во изминатата 2017 година. 

Според последните податоци, поднесени се вкупно 334,360 пријави. Во текот на денешниот и утрешниот ден се очекува уште околу 100 илјади граѓани да ја исполнат својата обврска.

„Потсетуваме дека пријавите освен на даночните шалтери, можат да се поднесат и преку пошта, преку е-Даноци https://etax-fl.ujp.gov.mk за регистрираните корисници на електронските даночни услуги.

Со цел избегнување на метежите особено во Регионалната дирекција Скопје, апелираме граѓаните да ги поднесуваат пријавите и на шалтерите на УЈП кои се отворени за прием на Годишни даночни пријави во Центар, како и општините Ѓорче Петров, Бутел, Гази Баба, Аеродром (за повеќе информации види http://www.ujp.gov.mk/mk/javnost/soopstenija/pogledni/629) и Мобилниот даночен шалтер во Драчево кои ќе биде стациониран на 15 март пред месната заедница во периодот од 10.00 до 14.00 часот (види возен ред http://www.ujp.gov.mk/mk/otvoreni_povici/pogledni/363).“– велат од УЈП.

Законот предвидува глоба за ненавремено поднесување, односно неподнесување на даночна пријава и за нецелосно пријавени приходи која се движи од 100 до 200 евра, во денарска противвредност.

Корисни информации

Поднесени Годишни даночни пријави заклучно со 13.03.2017 година
Регионална дирекција на УЈП   Хартиени Електронски ВКУПНО
Скопје 124,100 1065 125,165
Битола 46,283 117 46,400
Тетово 28,518 103 28,621
Струмица 29,867 115 29,982
Прилеп 45,501 151 45,652
Штип 58,366 174 58,540
ВКУПНО 332,635 1,725 334,360

Извор: Управа за јавни приходи