24/04/2024
Македонија

Заев: Честит 23 Мај-Национален ден на Власите

„Најпрво сакам да го честитам Националниот ден на Власите, заедно да го славиме и да му се радуваме сите. Второ, сакам да испратам порака, пред сѐ до младите Власи, да се борат за својата заедница, да бараат место под просторот на ова наше заедничко сонце, да бидат сѐ повидливи затоа што еве како реагира еден Македонец, ја слушам убавината на јазикот, на традицијата на сѐ што имаме. Посакувам да бидат поголеми борци од нивните родители, за сочувување на ова богатство коешто го имаме, на сите им посакувам здравје, благосостојба семејна хармонија, да имаат сериозни економски перспективи, поголем економски стандард да бидат уште повеќе дел од институциите на системот во којшто вградуваме“, порача премиерот Зоран Заев во интервју за влашката редакција на Националниот сервис, по повод 23 Мај – Националниот ден на Власите.
 
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заблагодарувајќи се на поканата и изразувајќи задоволство како прв премиер на Северна Македонија да биде гостин во емисијата на влашки јазик, која се емитува на Националниот ден на Власите, подвлече дека  нашата земја е многу богата токму поради различностите, културите, различните јазици и тоа треба постојано да се негува и надоградува.
 
„Мило ми е што влашката заедница е во Уставот, мило ми е што го славиме и почитуваме Националниот ден и што секој ден гледаме како да го надоградиме нашето културно историско, јазично и етничко богатство, коешто го имаме. И зборувајќи по европските институции јас се гордеам со тоа. Ние сме Европа во мало со сите наши различности“, додаде Заев истакнувајќи дека влашката заедница во нашата земја е почитувана заедница и нејзините припадници се големи почитувачи и одговорни луѓе на нашата заедничка татковина Република Северна Македонија.
 
Премиерот Заев одговарајќи на прашање, оцени дека благодарејќи на соработката со партиски претставници на влашката заедница, како и невладините организации и истакнатите општествени работници припадници на таа заедница, со кои се споделуваат заеднички вредности, демократијата, слободата и еднаквоста, се креираше, и денес успешно живее концептот „Едно општество за сите“.
 
„Убавината е во единството, сплотеноста, колку и да сме различни по својата етничка припадност по својот јазик или по своите културолошки и културни традиции кои ги имаме. За мене е многу значајно, што влашката заедница одигра сериозна улога во сите државнички процеси, коишто непосредно пред неколку години ни се случија. Влашката заедница беше една од најактивните која излезе на Референдумот и јасно кажа дека сака европски предности, да одиме напред како држава, стабилна и безбедна Северна Македонија, којашто ќе биде членка на НАТО“, рече премиерот Заев во интервју за емисијата на влашки јазик на НРТВ, емитувана на Националниот празник на Власите – 23 Мај.