20/05/2024
Охрид

Известување за шумски пожар на планината Галичица

Општина Охрид внимателно ја следи состојбата со шумскиот пожар на планината “Галичица” кој е активен на потег во рамки на националниот парк. Пожарот, во текот на вчерашниот ден од територија на Република Албанија, каде што беше регистрирано почетното жариште, ја зафати шумата и на територија на Република Северна Македонија.

Вчера во 14 часот, градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиески по претходна координација со надлежните од Национален парк “Галичица” испрати барање до Центарот за управување со кризи за ангажирање на летало, за проценка на пожарот  и за спроведување на активности за гаснење од воздух.

Според првичните информации, од  пожарот е зафатен шумски потег со високо стеблеста шума, на непристапен предел и нема опасност од проширување кон населени места.

За сите информации во врска со шумскиот пожар, јавноста ќе биде тековно и навремено информирана.