21/05/2024
Македонија

Нови цени на нафтените деривати

Според најновата Одлука на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија, од вечерва по полноќ малопродажните цени на нафтените деривати се намалуваат во просек за 0,40%.

Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се намалуваат за 0,50 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 01.07.2022 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 108,50 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), изнесува исто така 103,50 ден/лит.

Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалуваат за 1,00 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 01.07.2022 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 110,50 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), изнесува 102,00 ден/лит.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, се зголемува за 0,422 ден/кг, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 01.07.2022 година и со тоа малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува 53,727 ден/кг.


WebOhrid / 04.07.2022 / Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги